COVID-19-vaccinatie

Laatste update: - Auteurs: Mieke Croughs, Ula Maniewski-Kelner

Welke vaccins zijn beschikbaar?

De vaccinatiecampagne start eind december 2020 met het COVID-19-vaccin van Pfizer-BioNTech. In de loop van 2021 zullen ook andere vaccins beschikbaar zijn. Alleen de vaccins die goed beschermen tegen COVID-19 en veilig zijn zullen door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten goedgekeurd worden. De Europese Commissie heeft momenteel contracten afgesloten met AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica, Sanofi-GSK, Pfizer-BioNTech, Curevac en Moderna.

Deelnemen aan een vaccinstudie?

Momenteel lopen er enkele fase-3-studies met het COVID-19-vaccin van Janssen Pharmaceutica. Eerdere studies toonden al aan dat het vaccin veilig en doeltreffend is. In deze fase worden bijkomende gegevens over de doeltreffendheid onderzocht. Als u 18 jaar of ouder bent, kunt u zich bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde aanmelden om deel te nemen.

Gebruik van het COVID-19-vaccin

Aan wie wordt de vaccinatie aangeraden?

De vaccinatie wordt aan iedereen vanaf 18 jaar sterk aanbevolen, maar de overheid bepaalt wie eerst gevaccineerd kan worden. Personen met een hoger risico op een ernstig verloop van de ziekte, zoals bewoners van woonzorgcentra, 65-plussers en personen met bepaalde gezondheidsproblemen en werknemers in de gezondheidssector komen het eerst aan bod.

Vaccinatie locatie

De eerste vaccins zullen in de woonzorgcentra toegediend worden. Het is nog niet duidelijk waar de overige vaccinaties toegediend zullen worden.

Vaccinatieschema

Het vaccinatieschema bestaat meestal uit twee doses met drie tot vier weken interval.

Bescherming

Twee weken na de tweede injectie zullen er normaal gesproken voldoende antistoffen gevormd zijn, maar het beschermingspercentage verschilt per type vaccin.
Het is nog niet duidelijk hoelang de bescherming zal aanhouden, maar men verwacht dat de bescherming na vaccinatie langer duurt dan na het doormaken van de ziekte.

Revaccinatie

Het is nog niet duidelijk of en wanneer revaccinatie nodig is.

Bijwerkingen

Na een vaccinatie ontstaan vaak milde symptomen, zoals een grieperig gevoel, koorts en pijn, roodheid of zwelling op de injectieplaats. Ernstige bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam. Het risico op bijwerkingen is vele malen lager dan het risico van de ziekte zelf.

COVID-19 doorgemaakt

Omdat de beschermingsduur na het doormaken van de ziekte relatief kort is, wordt vaccinatie ook aangeraden als u al COVID-19 heeft gehad.

Verplichting

Vaccinatie tegen COVID-19 zal niet verplicht zijn.

Kinderen

Er zijn op dit moment nog onvoldoende gegevens over de COVID-19-vaccinatie bij kinderen.

Afweerstoornissen

Er zijn op dit moment nog onvoldoende gegevens over de werkzaamheid en veiligheid van COVID-19-vaccinatie bij afweerstoornissen.

Bijkomende informatie

Bekijk de algemene informatie over COVID-19-vaccinatie.

Bijkomende informatie voor artsen

Bekijk de informatie over COVID-19-vaccinatie gericht op zorgverleners.

Geen ontvangst? Geen probleem.

Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.

Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
×

      Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve deze eerst te aanvaarden. Lees onze cookiebeleid voor meer informatie.