Geen ontvangst? Geen probleem.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.
Voedsel en drank kunnen besmet zijn met bacteriën, virussen of parasieten die verschillende ziekten kunnen veroorzaken.
Diarree komt vaak voor bij reizigers en gaat meestal vanzelf over. Maar soms kan men ook ernstiger infecties zoals bijvoorbeeld dysenterie of buiktyfus krijgen.
Oudere personen, jonge kinderen en personen met afweerstoornissen of andere gezondheidsaandoeningen zijn in het algemeen gevoeliger voor infecties. Dit geldt ook voor personen met een verminderde maagzuurproductie, bijvoorbeeld door de inname van maagzuurremmers of na een maagverkleining.
Voedselinfecties komen wereldwijd voor, maar het risico is hoger in landen met een lagere hygiënische standaard in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika.
Preventie van voedselinfecties
Het is onmogelijk om voedselinfecties volledig te voorkomen, maar de volgende maatregelen verminderen het risico:
Was uw handen met water en zeep of met een ontsmettende alcoholhoudende gel vóór het koken, het eten en na het gebruik van het toilet.
Laat geen zieke personen het eten bereiden.
(Half)rauw voedsel:
Gerechten die wel werden gekookt, maar vervolgens uren op kamertemperatuur zijn blijven staan (eet dus alleen voedsel dat goed verhit werd en nog warm is).
Roomijs van straatventers (industrieel ijs in originele verpakking recht uit de diepvries is wellicht veilig).
Koude buffetten, vooral wanneer het voedsel rechtstreeks gekoeld wordt met ijs.
Straatstalletjes, tenzij het voedsel goed doorbakken werd en ter plaatse onmiddellijk, nog heet, wordt gegeten.
Flessenwater en frisdranken zijn over het algemeen veilig. Let wel op voor opnieuw gebruikte kroonkurken.
Zelf water zuiveren kan met aangepaste filters, aangepaste UV tools of door desinfectie.
Vermijd kraanwater en ijsblokjes (ook in alcohol).
Vermijd dranken aangelengd met ongekookt water. Soms wordt ongekookt koud water toegevoegd bij hete thee of koffie, vóór het serveren.
Zorg dat vliegen niet aan uw voedsel kunnen komen. Vermijd restaurants met veel vliegen en andere insecten en waar weinig turnover is.
Was vaatwerk niet in heldere beekjes maar was het af in heet sop en gebruik schone vaatdoeken en handdoeken.
Bewaar eten en etensresten in een koelkast.
Bespreek met uw arts of u (tijdelijk) de inname van maagzuurremmers kan onderbreken.
Slik bij het zwemmen, in spa's en bij het tandenpoetsen geen (onzuiver) water in.
Neem ORS (een mengsel van zouten en glucose) en een stopmiddel (zoals loperamide) mee op reis. Uitzonderlijk wordt geadviseerd om ook een antibioticum mee te nemen. Bespreek dit met uw arts.
Behandeling van reizigersdiarree.
Bij overige klachten is medisch advies nodig.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.