Eten en drinken

Laatste update: - Auteurs: Mieke Croughs, Ula Maniewski-Kelner

Voedsel en drank kunnen besmet zijn met bacteriën, virussen of parasieten die verschillende ziekten kunnen veroorzaken. 

Diarree komt vaak voor bij reizigers en gaat meestal vanzelf over. Maar soms kan men ook ernstiger infecties zoals bijvoorbeeld dysenterie of buiktyfus krijgen.

Oudere personen, jonge kinderen en personen met afweerstoornissen of andere gezondheidsaandoeningen zijn in het algemeen gevoeliger voor infecties. Dit geldt ook voor personen met een verminderde maagzuurproductie, bijvoorbeeld door de inname van maagzuurremmers of na een maagverkleining.

Risicogebieden

Voedselinfecties komen wereldwijd voor, maar het risico is hoger in landen met een lagere hygiënische standaard in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika.

Preventie

Preventie van voedselinfecties

Het is onmogelijk om voedselinfecties volledig te voorkomen, maar de volgende maatregelen verminderen het risico:

Basishygiëne

Was uw handen met water en zeep of met een ontsmettende alcoholhoudende gel vóór het koken, het eten en na het gebruik van het toilet. 

Keuken

Laat geen zieke personen het eten bereiden.

Te vermijden

(Half)rauw voedsel:

  • salades
  • ongekookt of ongebakken voedsel
  • vruchten die u niet zelf geschild heeft of zelf goed gewassen heeft in zuiver water
  • ongekookte of niet-gepasteuriseerde melkproducten
  • gerechten op basis van rauwe eieren
  • rauwe of onvoldoende gekookte vis en zeevruchten
  • onvoldoende gebakken vlees

Gerechten die wel werden gekookt, maar vervolgens uren op kamertemperatuur zijn blijven staan (eet dus alleen voedsel dat goed verhit werd en nog warm is).

Roomijs van straatventers (industrieel ijs in originele verpakking recht uit de diepvries is wellicht veilig).

Kraanwater en ijsblokjes (ook in alcohol). Flessenwater en frisdranken zijn over het algemeen veilig. Let wel op voor opnieuw gebruikte kroonkurken. Als u alleen onzuiver water ter beschikking heeft, kunt u het zelf desinfecteren.

Dranken aangelengd met ongekookt water. Soms wordt ongekookt koud water toegevoegd bij hete thee of koffie, vóór het serveren.

Koude buffetten, vooral wanneer het voedsel rechtstreeks gekoeld wordt met ijs.

Straatstalletjes, tenzij het voedsel goed doorbakken werd en ter plaatse onmiddellijk, nog  heet, wordt gegeten.

Insecten

Zorg dat vliegen niet aan uw voedsel kunnen komen. Vermijd restaurants met veel vliegen en andere insecten en waar weinig turnover is.

Afwassen

Was vaatwerk niet in heldere beekjes maar was het af in heet sop en gebruik schone vaatdoeken en handdoeken.

Baden

Slik bij het zwemmen, in spa's en bij het tandenpoetsen geen (onzuiver) water in.

Koelen

Bewaar eten en etensresten in een koelkast.

Maagzuurremmers

Bespreek met uw arts of u (tijdelijk) de inname van maagzuurremmers kan onderbreken. 

Wees voorbereid

Neem ORS (een mengsel van zouten en glucose) en een stopmiddel (zoals loperamide) mee op reis. Uitzonderlijk wordt geadviseerd om ook een antibioticum mee te nemen. Bespreek dit met uw arts.

Wat bij klachten?

Behandeling van reizigersdiarree.

Bij overige klachten is medisch advies nodig.

Geen ontvangst? Geen probleem.

Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.

Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
×

      Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve deze eerst te aanvaarden. Lees onze cookiebeleid voor meer informatie.