Geen ontvangst? Geen probleem.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.
Hepatitis B is een virale leverontsteking, die overgedragen wordt via besmet bloed of via seksueel contact. Reizigers lopen de infectie vooral op door onbeschermde seks, maar soms ook door tatoeages, piercings, acupunctuur, scheermesjes, tandartsbehandelingen of bloedtransfusies.
De ziekte verloopt in eerste instantie zonder symptomen, maar na verloop van enkele maanden kunnen volgende symptomen ontstaan:
Deze symptomen kunnen weken tot maanden aanslepen.
Soms ontstaat een chronische infectie die kan leiden tot levercirrhose of leverkanker.
Hepatitis B komt wereldwijd voor.
Gebruik altijd condooms bij seks met een nieuwe partner. In sommige regio´s zijn condooms moeilijk te verkrijgen of niet betrouwbaar. Neem ze daarom mee, zeker als u zonder partner reist.
Laat op reis geen piercings of tatoeages aanbrengen en onderga geen (para)medische behandelingen indien niet strikt noodzakelijk.
Ga voor de reis naar de tandarts en stel tandartsbezoek tijdens de reis zo mogelijk uit.
Vermijd zo mogelijk injecties, infusen en bloedtransfusies.
Zorg er voor niet onnodig in een ziekenhuis terecht te komen. Wees dus voorzichtig in het verkeer en bij risicovolle activiteiten zoals raften, duiken of bungeejumpen.
Het hepatitis B-vaccin behoort tot het basisvaccinatieschema in België. In Vlaanderen zijn de meeste mensen geboren vanaf 1987 gevaccineerd tegen hepatitis B.
Vaccinatie wordt aangeraden voor reizen naar Azië, Latijns-Amerika of Afrika als:
Schema
Twee injecties met een maand interval, gevolgd door een derde injectie na vier tot zes maanden. Na de eerste twee vaccinaties is er in het algemeen al een aanzienlijke bescherming.
Bij onvoldoende tijd en hoogrisico kan voor een sneller schema gekozen worden waarbij een extra dosis nodig is: een dosis op week 0, week 1 en week 3 en de vierde dosis na twaalf maanden.
90 tot 95% van de volwassenen heeft voldoende antistoffen na de derde vaccinatie. Bij kinderen ligt dit nog hoger.
Aan volwassenen wordt aangeraden om een tot drie maanden na de volledige serie een bloedonderzoek te doen. Als de antistoftiter 10 IE/ml of hoger is, is er sprake van levenslange bescherming, ook als deze antistoffen later niet meer aangetoond kunnen worden. Later opnieuw testen is dus niet nodig.
Bij klachten is medisch advies nodig.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.