Mazelen, bof, rubella

Laatste update: - Auteurs: Mieke Croughs, Ula Maniewski-Kelner

Mazelen wordt veroorzaakt door een heel besmettelijk virus. Het mazelenvirus wordt overgedragen via kleine speekseldruppeltjes die bijvoorbeeld bij het spreken vrijkomen. Infectie veroorzaakt huiduitslag, hoge koorts, loopneus, waterige ogen, maar kan gecompliceerd verlopen met een longontsteking, oorontsteking en zelfs overlijden. In zeldzame gevallen kunnen enkele jaren na de infectie neurologische problemen ontstaan.

Bof of dikoor wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen via kleine speekseldruppeltjes die bijvoorbeeld bij het spreken vrijkomen. Infectie veroorzaakt koorts en gezwollen speekselklieren. Soms is er ontsteking van de eierstokken of de teelbal wat kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen later. In zeldzame gevallen kan men doof worden.

Rubella of rode hond wordt veroorzaakt door een virus. Het rubellavirus wordt overgedragen via kleine speekseldruppeltjes die bijvoorbeeld bij het spreken vrijkomen. Het veroorzaakt huiduitslag, koorts en gezwollen klieren. Infectie tijdens de zwangerschap kan afwijkingen bij de foetus veroorzaken.

Risicogebieden

Mazelen, bof en rubella (rode hond) komen in de hele wereld voor.

In bepaalde landen in Afrika is mazelen nog altijd een belangrijke doodsoorzaak bij jonge kinderen.

Over het algemeen is het risico om mazelen op te lopen tijdens een reis het hoogst in landen waar weinig kinderen gevaccineerd zijn zoals in Afrika en Azië. Maar ook in Europa en Amerika worden niet alle kinderen gevaccineerd, met regelmatige uitbraken van mazelen tot gevolg.

Preventie

Vaccinatie

Het mazelen-bof-rubella-vaccin behoort tot het basisvaccinatieschema. Vanaf 1985 wordt dit vaccin in België aangeboden aan elke zuigeling van twaalf maanden en vanaf 1995 wordt daar een tweede dosis op de leeftijd van tien jaar aan toegevoegd. Na twee dosissen is er een optimale en in principe levenslange bescherming.

Personen die voor 1970 werden geboren, hebben deze infecties normaal gesproken als kind doorgemaakt en zijn daardoor immuun.

Welke reizigers komen in aanmerking voor deze vaccinatie?

Alle reizigers geboren na 1970 die geen mazelen doormaakten en niet tweemaal gevaccineerd werden. In Vlaanderen wordt voor deze doelgroep het MBR-vaccin gratis ter beschikking gesteld.

Vaccinatieschema's voor reizigers

  • Als u na 1970 werd geboren, nooit werd gevaccineerd en nooit mazelen kreeg, wordt een eerste dosis, gevolgd door een tweede dosis na minimum vier weken aangeraden. Bij twijfel kan het vaccin zonder probleem toegediend worden.
  • Als u na 1970 werd geboren en eenmaal werd gevaccineerd, wordt een tweede dosis aangeraden.
  • Zuigelingen die nog geen mazelenvaccinatie kregen en oudere kinderen die nog geen tweede mazelenvaccinatie kregen, kunnen vervroegd gevaccineerd worden wanneer ze reizen naar landen met een verhoogd risico.

Het vaccin wordt best niet tegelijk met het gelekoorts-vaccin toegediend, maar bij voorkeur met een interval van vier weken.

Geen ontvangst? Geen probleem.

Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.

Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
×

      Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve deze eerst te aanvaarden. Lees onze cookiebeleid voor meer informatie.