Polio

Laatste update: - Auteurs: Mieke Croughs, Ula Maniewski-Kelner

Polio (of kinderverlamming) wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen via uitwerpselen van besmette mensen. De infectie kan verlamming veroorzaken.

Risicogebieden

Door wereldwijde vaccinatieprogramma´s is de ziekte bijna uitgeroeid en komt deze nog maar in enkele landen in Azië en Afrika voor.

Preventie

Vaccinatie

Er bestaat een goed vaccin tegen polio. Het vaccin tegen poliomyelitis of kinderverlamming behoort tot het basisvaccinatieschema.

Vaccinatie tegen polio is de enige verplichte vaccinatie voor alle kinderen in België. Personen geboren voor 1945 die niet in militaire dienst waren zijn mogelijk nooit gevaccineerd. Kinderen krijgen de laatste dosis rond 6 jaar.

Vaccinatieschema 
Als u nog nooit tegen polio gevaccineerd werd: één dosis gevolgd door een tweede dosis na één tot twee maanden en een derde dosis na zes tot twaalf maanden.

Voor wie is poliovaccinatie aanbevolen?

 • Iedereen die de zijn basisvaccinaties niet volledig heeft gehad.

 • Elke reiziger ouder dan 16 jaar die naar Azië of Afrika gaat en die nog geen herhaling heeft gehad.

Voor sommige reizigers is een extra poliovaccinatie aanbevolen
Voor alle reizigers die langer dan vier weken in DR Congo, Mozambique of Niger verblijven, is dit extra vaccin aanbevolen, maar niet verplicht. De inenting tegen polio hoeft niet in een officieel gele koorts-vaccinatiecentrum te gebeuren. 

Voor sommige reizigers is een extra poliovaccinatie verplicht
Alle reizigers (van alle leeftijden) die langer dan 4 weken in een van de volgende landen zullen verblijven, moeten minstens vier weken en maximaal twaalf maanden voor het verlaten van deze landen gevaccineerd worden tegen polio:

 • Afghanistan
 • Indonesië
 • Myanmar
 • Nigeria
 • Pakistan
 • Somalië
 • Papua Nieuw Guinea

Het bewijs van toediening van het vaccin moet worden gedocumenteerd in het Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe op pagina 4 en 5, waar het vaccinatiebewijs voor verplichte vaccins wordt aangebracht. 

Soms is de vaccinatie ook verplicht voor reizigers die vertrekken uit bepaalde landen in Afrika of Azië waar polio voorkomt (zie WHO-landenlijst vaccinatievereisten). 

Geen ontvangst? Geen probleem.

Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.

Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
Terug naar boven

   Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve deze eerst te aanvaarden. Lees onze cookiebeleid voor meer informatie.