Sluiten

   Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve deze eerst te aanvaarden. Lees onze cookiebeleid voor meer informatie.

   Vrouwenbesnijdenis

   Laatste update: - Auteurs: Mieke Croughs, Ula Maniewski

   Vrouwenbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking (VGV) is een gedeeltelijke of volledige verwijdering van de externe geslachtsorganen van een meisje of vrouw, meestal om culturele redenen. VGV is in veel landen verboden, maar wordt nog vaak toegepast.

   Vrouwenbesnijdenis veroorzaakt hevige pijn, psychologisch lijden en angst, maar ook ontstekingen, hevige bloedingen en letsels aan de omliggende organen veroorzaken. Soms kan het leiden tot de dood. Buiten de psychologische problemen, kan vrouwenbesnijdenis leiden tot urinaire problemen, vruchtbaarheidsproblemen en complicaties tijdens de bevalling.

   Meisjes die in België opgroeien, lopen het risico om tijdens een familiebezoek in het land van herkomst van hun verwanten genitaal verminkt te worden.

   Vrouwenbesnijdenis is in België verboden en wordt beschouwd als een vorm van kinder- of vrouwenmishandeling. Mensen of familie die deze praktijk uitvoeren of laten uitvoeren zijn strafbaar, ook als de ingreep in het buitenland gebeurt.

   Risicogebieden

   Vrouwenbesnijdenis komt vaak voor in een aantal landen in West-Afrika (o.a. Mali, Guinée, Burkina Faso… ) en Oost-Afrika (o.a. Ethiopië, Somalië), maar ook in Egypte en Indonesië, en in andere landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en op het Arabisch Schiereiland.

   Bekijk de kaart

   Preventie

   Bescherm uw dochter

   Laat uw dochter nooit alleen achter bij familie of andere personen als u niet zeker weet dat ze geen vrouwenbesnijdenis zullen uitvoeren. Voor u op reis vertrekt, is het belangrijk te bekijken hoe u uw dochter ter plaatse kan beschermen.

   GAMS (+32 2 219 43 40)

   Informeer uw familie en kennissen

   Vertel personen die bij uw dochter een vrouwenbesnijdenis willen uitvoeren dat u bij terugkeer naar België daarvoor gestraft kunt worden. Er bestaat een document 'paspoort STOP Vrouwenbesnijdenis' dat in tien verschillende talen vertaald is om u daarbij te ondersteunen. Deze vertaalde "paspoorten"  kunt u downloaden van de website van GAMS.

   Voor hulpverleners

   Peil naar de houding tegenover vrouwenbesnijdenis bij ouders uit een land waar deze praktijk frequent voorkomt. Peil ook naar de houding van hun familie in het land van herkomst. 

   Voor advies kan u steeds GAMS contacteren.

   Wat bij klachten?

   Heeft u een vrouwelijke genitale verminking ondergaan? Bent u besneden en wilt u advies of ondersteuning? Bel dan naar GAMS +32 2 219 43 40 of stuur een mail naar info@gams.be.

   Geen ontvangst? Geen probleem.

   Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.

   Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
   Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
   Terug naar boven