Sluiten

   Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve deze eerst te aanvaarden. Lees onze cookiebeleid voor meer informatie.

   Water desinfecteren

   Laatste update: - Auteurs: Mieke Croughs, Ula Maniewski

   Flessenwater is meestal betrouwbaar.

   Voor lange reizen (bijvoorbeeld mensen die langdurig in het buitenland verblijven) of in geval van reizen naar heel afgelegen plaatsen of in de natuur, is het nuttig om zelf drinkwater te desinfecteren. Dit kan door de volgende maatregelen:

   Koken 

   Het volstaat om het water tot aan de kooktemperatuur te brengen en vervolgens af te dekken. Filtreer best eerst zichtbaar troebel water alvorens het te koken. 

   Er worden technieken ontwikkeld om water te zuiveren door het water een lange tijd te verhitten onder kooktemperatuur met zonne-energie. Deze methode kan nuttig zijn voor toepassingen in gebieden met weinig middelen, maar is niet praktisch voor de reiziger.  

   Ontsmettingsproducten 

   Als het water troebel is, moet het eerst worden gefilterd bijvoorbeeld door het water doorheen een koffiefilter of een propere zakdoek te gieten. 

   Er zijn verschillende ontsmettingsproducten verkrijgbaar bij de apotheek of buitensportzaak. Het is belangrijk om het middel lang genoeg te laten inwerken (een tot twee uur voor de gewone dosis bij kamertemperatuur, korter voor de hogere dosis). Volg de gebruiksaanwijzing. 

   Chloramine-tabletten  

   Voor drinkwater: een tablet van 250 mg per 10 liter onzuiver of per 50 liter relatief zuiver water.

   Voor water om de groenten te spoelen: vijf tabletten per liter water, de groenten moeten gedurende tien minuten in dit ontsmette water ondergedompeld worden. 

   Javeloplossing (5% natriumhypochloriet):

   Gebruik voor drinkwater twee tot vier druppels javelwater per liter onzuiver water tot vijf tot tien druppels per 20 liter zuiver water, wat een lichte chloorsmaak geeft (druppelteller van 20 druppels per ml).

   Laat de chloor 30 tot 60 minuten inwerken. Hoe kouder het water, hoe langer de inwerktijd.

   Daarna kunt u de chloorsmaak wegnemen door:

   • Het water te filteren met een filter op basis van actieve kool.
   • Of door speciale antichloordruppels (op basis van het niet-toxische natriumthiosulfaat) toe te voegen.

   Gebruik voor water om groenten te spoelen 5 ml per liter water. De groenten moeten gedurende tien minuten in dit ontsmette water ondergedompeld worden.

   Volg bij commerciële natriumhypochlorietoplossingen de gebruiksaanwijzing.

   Jodiumtinctuuroplossing (2%):

   Gebruik voor drinkwater 0,4 ml of acht druppels per liter water. Jodium is wellicht meer actief tegen amoebencysten, en zou de smaak minder bederven dan chloor.

   Daarna kunt u de jodiumsmaak wegnemen door het water te filteren met een filter op basis van actieve kool of door vitamine C toe te voegen.

   Gebruik jodium maximum drie maanden. Gebruik het niet bij schildklierproblemen en zwangerschap.

   Zilverzouten

   Zilverzouten zijn niet actief tegen virussen en zijn niet geschikt om water te ontsmetten. Ze kunnen wel gebruikt worden om water dat al ontsmet is enkele maanden kiemvrij te bewaren in een geschikt waterreservoir.

   Chloor met zilver

   Voor drinkwater: tabletten voor 1 liter, vloeistof of poeder voor 100 liter water of meer.

   Filtreren 

   Er bestaan verschillende types van draagbare waterfiltersystemen op de markt. U kunt hiervoor best advies vragen in gespecialiseerde buitensportzaken. Als u in de tropen gaat wonen,  schaft u best een groter, niet draagbaar, filtersysteem aan. Belangrijk is dat dergelijke systemen goed onderhouden worden. 

   Ultraviolet (UV)-stralen 

   Er bestaan draagbare apparaatjes die door middel van UV-stralen het water zuiveren. Het water is meteen zuiver en de smaak verandert niet. Deze techniek werkt ook goed tegen virussen. Nadelen zijn dat het dure producten zijn en men steeds  elektriciteit nodig heeft. Deze techniek werkt enkel in helder water. 

   Water zuiveren d.m.v. UV-stralen van zonlicht is ook mogelijk, maar vooral nuttig in zeer primitieve noodsituaties, niet voor de reiziger. Het duurt dan meerdere uren vooraleer het water gezuiverd is en dit kan enkel met helder water.  

   Geen ontvangst? Geen probleem.

   Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.

   Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
   Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
   Terug naar boven