Geen ontvangst? Geen probleem.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.
Bij een afweerstoornis werkt het afweersysteem niet goed. Hierdoor is de gevoeligheid voor infecties hoger. Daarom kunnen extra vaccins aanbevolen zijn, maar het is mogelijk dat sommige vaccinaties minder goed werken. Bovendien mogen levende vaccins, zoals het gele koorts-vaccin, soms niet toegediend worden.
Afweerstoornissen kunnen aangeboren zijn of later in het leven ontstaan, bijvoorbeeld door een hiv-infectie, een miltaandoening of door de inname van afweer-verminderende geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen, zoals cortisone, Ledertrexaat® en Humira®, worden vaak gebruikt bij de ziekte van Crohn, reuma, kanker, bepaalde huidaandoeningen of na een orgaantransplantatie.
Afhankelijk van de soort afweerstoornis kunnen extra preventieve maatregelen voor een reis nodig zijn. In sommige gevallen wordt afgeraden om te reizen naar gebieden met een hoog infectierisico of gebieden zonder goede medische voorzieningen.
Het risico op een infectie is in het algemeen hoger in (sub)tropische landen en gebieden met een lagere hygiënische standaard.
Bespreek uw reisplannen ruim voor vertrek (acht weken of langer) met uw behandelend arts en een arts in een gespecialiseerde reiskliniek.
Neem een kort medisch verslag (Engels of Frans) en een medicatielijst met de generische productnamen mee op reis.
Pas de algemene maatregelen om infecties te voorkomen zorgvuldig toe.
Zorg dat uw reisapotheek in orde is en u over de nodige documenten beschikt.
Zorg voor een goede reisbijstandsverzekering. Let op dat eventuele problemen ten gevolge van uw ziekte niet uitgesloten worden en vraag of evacuatie in geval van nood inbegrepen is.
Vaccinatie bij immuunsuppressie (Hoge Gezondheidsraad)
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.