Geen ontvangst? Geen probleem.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.
Malaria is een infectie die wordt overgebracht door Anopheles-muggen. Deze muggen bijten enkel ´s avonds en ´s nachts. De muggen worden niet altijd opgemerkt omdat ze klein zijn en bijna niet zoemen. De symptomen ontstaan meestal zeven dagen tot een maand na de besmetting, maar soms pas enkele maanden tot meer dan een jaar erna. De ziekte lijkt, zeker de eerste dagen, veel op griep met koorts, hoofdpijn, spierpijn, soms ook diarree of hoesten. De diagnose kan alleen door een bloedonderzoek gesteld worden.
Malaria kan goed behandeld worden, maar zonder behandeling kan de ziekte snel complicaties veroorzaken en fataal verlopen. Personen die vroeger malaria doormaakten, zijn niet immuun.
Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf. In de paarse gebieden is het risico seizoensgebonden, namelijk hoog in het regenseizoen en laag in het droge seizoen. In de roze gebieden is het risico laag.
Bekijk de kaartBescherm u van de schemering tot de ochtend goed tegen muggenbeten. Dit is ook nodig als u preventief malariatabletten neemt, omdat tabletten nooit 100% beschermen.
Neem bij verblijf in de rode hoogrisicogebieden altijd preventief malariatabletten in.
Bespreek bij verblijf in de oranje gebieden met een deskundig arts of malariatabletten voor u geadviseerd worden. Dit is onder meer afhankelijk van uw gezondheidstoestand en de reisomstandigheden. Als u behoort tot een risicogroep, of als u zich niet kan beschermen tegen muggen raden we ook bij verblijf in de gebieden met matig risico (oranje gebieden) aan om preventief malariatabletten te nemen.
In de paarse gebieden is het advies afhankelijk van het seizoen.
In de licht roze gebieden volstaan muggenwerende maatregelen.
In bepaalde gevallen zal uw arts aanraden een noodbehandeling mee te nemen.
Er is nog geen malariavaccin dat geschikt is voor reizigers.
Bespreek met een deskundig arts of extra maatregelen nodig zijn als u zwanger bent.
Bespreek met een deskundig arts of een aangepast malaria advies geldt als u langdurig of zeer kort in malariagebied zult verblijven.
Als u een noodbehandeling meekreeg en u ergens bent waar het onmogelijk is om binnen 24 uur een diagnose te stellen, start hier dan mee. Ook na het starten van een noodbehandeling moet u zo snel mogelijk een bloedonderzoek laten doen, om er zeker van te zijn dat de behandeling de juiste is en uw klachten niet een andere oorzaak hebben. Er zijn immers veel andere infecties die gelijkaardige klachten kunnen veroorzaken.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.