Geen ontvangst? Geen probleem.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.
Rabiës is een virale infectie die een hersenontsteking veroorzaakt die altijd tot de dood leidt.
De symptomen ontstaan doorgaans na twee à drie maanden, maar kunnen ook na een week of na enkele jaren optreden. Een fataal verloop kan enkel voorkomen worden door onmiddellijke actie na een mogelijke besmetting.
Besmetting vindt plaats door inoculatie van speeksel van een besmet zoogdier door een beet- of krabwonde of door een lik op slijmvliezen of op een wonde. Ook door zeer kleine verwondingen, bijvoorbeeld wanneer een vleermuis tegen iemand aanvliegt, kan rabiës worden overgedragen.
Verwondingen door vleermuizen worden altijd als risicovol beschouwd. Er zijn tot op heden geen menselijke rabiësgevallen veroorzaakt door beten van knaagdieren, zoals konijnen, hazen of muizen.Bij reizigers treden risicovolle incidenten vooral op met honden, katten en apen.
Rabiës komt wereldwijd voor.
Op het Indiase subcontinent, Zuidoost-Azië, Afrika en in mindere mate in delen van Latijns-Amerika kan rabiës voorkomen bij huisdieren, zoals honden (zie kaart). In deze landen is het risico voor reizigers het hoogste. Wanneer rabiës bij honden voorkomt, wordt dit vermeld in de landenfiches.
In Noord-Amerika en een deel van Oost-Europa komt rabiës voor bij wilde zoogdieren.
In andere regio´s, zoals West-Europa, komt het alleen bij vleermuizen voor.
Blijf ver uit de buurt van zoogdieren die mogelijk besmet zijn.
Raak zeker geen dieren aan, ook niet als ze dood zijn.
Aai ze niet, voeder ze niet en speel er niet mee, ook niet als ze er gezond en schattig uitzien.
Preventieve vaccinatie bestaat uit twee dosissen met minimaal een week interval. In België is het vaccin Rabipur® beschikbaar.
Aan de hand van deze risico score kan u berekenen of preventieve vaccinatie voor u aanbevolen is. Na een potentiële blootstelling zijn herhalingsvaccins (post-exposure vaccins) nodig.
Voor mensen die immuungecompromitteerd zijn, gelden andere schema’s.
Was de wonde gedurende 15 minuten goed uit met water en zeep, omdat het virus zeer gevoelig is voor detergenten).
Ontsmet daarna grondig met jodium (bijvoorbeeld iso-Betadine®) of met ethanol 60-80%.
Raadpleeg zo snel mogelijk een arts om het post-expositiebeleid (PEP) te bepalen, óók als u gevaccineerd bent.
Bel de reisbijstandsverzekering voor advies over betrouwbare medische voorzieningen. De vaccins en RIG zijn in (sub)tropische landen niet altijd beschikbaar, zodat soms een dringende repatriëring nodig is. De International Society of Travel Medicine (ISTM) publiceert een lijst met reisklinieken die rabiësvaccinatie en antirabiës-immunoglobulinen aanbieden.
Na een risicocontact bepaalt een arts of u post-exposure vaccinatie nodig heeft.
Bij mensen zonder rabiës PrEP, bestaat dit uit een reeks van vier of vijf vaccinaties en soms ook toediening van antirabiës immunoglobulinen (RIG of MARIG).
Mensen met normale immuniteit, die wel rabiës PrEP gehad hebben, hoeven slechts twee herhalingsvaccins te krijgen.
Beten door vleermuizen worden vaak niet opgemerkt. Vleermuizen kunnen rabiës overbrengen. Raadpleeg daarom zo snel mogelijk een arts om het verder beleid te bepalen.
Bij klachten is medisch advies nodig.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.