Close

      Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve deze eerst te aanvaarden. Lees onze cookiebeleid voor meer informatie.

      Reisconsultatie

      Laatste update: - Auteurs: Mieke Croughs, Ula Maniewski

      Tijdens een reisconsultatie wordt samen met u bekeken hoe u zich het beste kunt beschermen tegen ziekten die op uw bestemming voorkomen. Hierbij wordt rekening gehouden met uw gezondheidstoestand, uw verblijfsomstandigheden en de aard van de reis. De maatregelen kunnen onder anderen bestaan uit vaccinaties, het preventief innemen van medicatie of het meenemen van een noodbehandeling. In een reiskliniek worden de vaccins vaak meteen gezet. Soms zijn vervolgafspraken nodig. Bekijk de adviezen en verplichtingen voor uw bestemming.

      Wanneer afspreken?

      In het algemeen raden we aan om minstens zes tot acht weken voor vertrek een afspraak te maken. Houd er echter rekening mee dat de maanden mei tot en met augustus de drukste maanden zijn in de reisklinieken met lange wachttijden om een afspraak te maken. Als u uw reisbestemming voor de zomer al kent, kunt u beter eerder komen.

      Reizigers met chronische aandoeningen

      Reizigers met immuunstoornissen boeken hun afspraak bij voorkeur vier maanden voor vertrek. Dit geldt bijvoorbeeld voor reizigers die: 

      • hiv-positief zijn
      • een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben ondergaan
      • een kankerbehandeling kregen minder dan drie maanden geleden
      • immuunonderdrukkende medicatie nemen (zoals cortisonentabletten of -infusen, Ledertrexaat®, anti-TNF-medicatie zoals Humira® …)

      Waar?

      U kunt een afspraak maken bij uw huisarts of in een reiskliniek. Soms zal uw huisarts u verwijzen naar een reiskliniek. 

      Wat meenemen?

      Neem altijd uw identificatiebewijs mee en uw vaccinatieboekje, als u dit heeft. Als u geneesmiddelen moet nemen, kunt u best een lijst met de namen daarvan meenemen.

      Terug naar boven