COVID-19

Laatste update:

COVID-19 (Coronavirus disease-19) wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus, namelijk SARS-CoV-2 (Severe Respiratory Syndrome-Coronavirus-2).

Het virus is van mens tot mens overdraagbaar. Besmetting gebeurt door het inademen van kleine speekseldruppels die vrijkomen tijdens spreken, hoesten of niezen. Deze druppeltjes kunnen ook landen op handen en voorwerpen. Wanneer men deze handen of voorwerpen aanraakt en vervolgens het gezicht aanraakt, kan men zich ook infecteren.

Twee dagen tot twee weken na de besmetting kunnen symptomen ontstaan. De klachten variëren van milde griepachtige symptomen tot een ernstige longontsteking met koorts, hoesten en kortademigheid. Daarnaast kunnen maag-darmklachten en een tijdelijk verlies van smaak en reuk voorkomen. Ouderen en mensen met chronische aandoeningen hebben een hoger risico op ernstige symptomen en overlijden. Kinderen en zwangere vrouwen lijken geen hoger risico op een ernstig verloop te hebben.

Risicogebieden

De uitbraak is initieel begonnen in Wuhan in China, maar is nu uitgegroeid tot een pandemie met wereldwijde uitbraken.

Elk land heeft specifieke richtlijnen om verdere verspreiding te voorkomen opgesteld. In sommige landen moeten reizigers bij aankomst in quarantaine en/of een COVID-19-test laten uitvoeren. Bekijk de actuele veiligheidssituatie en reisadvies voor uw bestemming op de website van de federale overheid. Houd er rekening mee dat de adviezen snel kunnen veranderen waardoor het terugreizen en repatriatie moeilijk kunnen zijn.

Preventie

Basishygiëne

Was of ontsmet uw handen regelmatig en zeker:

 • Na een toiletbezoek.
 • Voor het eten.
 • Nadat u een voorwerp aanraakte dat mogelijk besmet is, zoals een deurklink of een toetsenbord dat ook door anderen gebruikt wordt.  

Was de handen gedurende minstens 20 seconden met water en zeep of gebruik een ontsmettingsmiddel met tenminste 60% tot 95% alcohol. Als uw handen zichtbaar vuil zijn, moet u ze wassen met water en zeep.

Raak uw ogen, neus of mond niet aan met ongewassen handen.

Sociale contacten

Beperk het aantal sociale contacten dat u heeft.

Geef geen hand als u iemand begroet en houd 1,5 meter afstand van personen die niet bij u in huis wonen.

Vermijd plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen.

Download de CoronAlert-app. Deze verwittigt u anoniem als u contact had met iemand die de app installeerde en positief testte voor COVID-19.

Vermijd zieke personen

Blijf uit de buurt van zieke personen en zorg er voor dat niemand in uw gezicht hoest of niest.

Mondmaskers

Draag een mondmasker op plaatsen waar het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. In sommige landen is het dragen van een mondmasker op straat, op het openbaar vervoer, of in winkels en openbare gebouwen, zoals musea, verplicht.

Reisbeperkingen

De Belgische overheid legt volgende reisbeperkingen op:

 • Als u langer dan 48 uur in het buitenland was, moet u bij aankomst in België dit identificatie- en zelfevaluatieformulier invullen. Dit hoeft niet als u minder dan 48 uur in België zal blijven.
 • Rode gebieden: niet-essentiële toeristische reizen worden sterk afgeraden door de Belgische overheid of de lokale overheid laat geen Belgische toeristen toe. Een COVID-19-test of quarantaine na terugkeer zijn soms verplicht. In dat geval ontvangt u een bericht na het invullen van het identificatieformulier.
 • Oranje en groene gebieden: Toeristische reizen zijn toegestaan. Zelfquarantaine en een COVID-19-test na terugkeer zijn niet nodig tenzij u een hoogrisicocontact had of symptomen heeft.
 • Bekijk de specifieke richtlijnen geldig in België voor uw bestemming(en) via de landenlijst.

Reisbijstandsverzekering

Bekijk zorgvuldig de voorwaarden van uw reisverzekering. Verzekeringsmaatschappijen kunnen medische reisbijstand weigeren voor bestemmingen die door de Belgische overheid afgeraden worden.

Zelfquarantaine

Zelfquarantaine of isolatie is verplicht als u met SARS-CoV-2 besmet bent of nauw contact had met een besmet persoon. Soms is het verplicht bij terugkeer uit een hoogrisicogebied. In dat geval ontvangt u een bericht na het invullen van het identificatieformulier.

COVID-19-test

Neem voor de COVID-19-test contact met uw huisarts. Als u in het buitenland bent, contacteer dan uw reisbijstandsverzekering.
Mensen zonder klachten kunnen zich in sommige steden laten testen in een testdorp of in Brussels Airport.

Reizigers kunnen ook terecht in het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Public Health Passenger Locator Form

Vanaf 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier invullen (Passenger Locator Form).

Dieren

Vermijd contact met dieren en hun uitwerpselen. Bezoek geen markten waar dieren worden verkocht.

Eten en drinken

Eet geen onvoldoende gegaard vlees en geen rauwe dierlijke producten. 

Vaccinatie

Er is geen vaccin beschikbaar.

Heeft u klachten die op COVID-19 kunnen wijzen?

 • Bij klachten is medisch advies nodig. Bel uw huisarts en vermeld uw reisgeschiedenis en uw symptomen. Ga niet naar de praktijk of een ziekenhuis als u mogelijk besmet bent met SARS-CoV-2.
 • Bent u (nog) in het buitenland, bel dan naar uw reisbijstandsverzekering voor advies.

Voorkom dat u anderen zou besmetten

 • Houd ten miste 1.5 meter afstand van andere personen. Draag een mondmasker of bedek uw mond en neus met een sjaal.
 • Bedek uw mond en neus met een wegwerpzakdoekje bij niezen of hoesten, of hoest of nies in uw elleboog. Gooi de zakdoekjes weg in een vuilnisbak met een deksel en was de handen.
 • Was of ontsmet uw handen regelmatig, zeker na het niezen of hoesten.
 • Blijf thuis of op uw hotelkamer als u mogelijk besmet bent met SARS-CoV-2.

Bijkomende informatie

Bijkomende informatie voor artsen

Geen ontvangst? Geen probleem.

Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.

Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
Download Wanda app on Google Play Download Wanda app on App Store
Terug naar boven
×

   Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve deze eerst te aanvaarden. Lees onze cookiebeleid voor meer informatie.