Geen ontvangst? Geen probleem.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.
Er is sprake van luchtvervuiling als er teveel schadelijke stoffen zoals fijnstof, stikstofdioxide, benzeen of ozon (smog) in de lucht aanwezig zijn. Luchtvervuiling kan luchtweg- en hart/vaataandoeningen veroorzaken of verergeren.
Vooral de kleine fractie van fijnstof (PM2,5) is zeer schadelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert te streven naar een waarde van maximaal 10 μg/m3 fijnstof (PM2,5).
Luchtvervuiling kan van dag tot dag variëren, onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden en het verkeer. Ook binnenshuis kan de lucht van slechte kwaliteit zijn, bijvoorbeeld door koken, sigarettenrook, haardvuur, schoonmaakmiddelen, verwarming met kerosine of kolen, wierook of kaarsen.
De Air Quality Index (AQI) is een goede maat voor de luchtkwaliteit en wordt berekend op basis van verschillende belangrijke vervuilende stoffen:
Het risico van een korte blootstelling aan vervuilde lucht is beperkt voor gezonde reizigers. Voor personen met een hart of longaandoening, kinderen en oudere personen kan zelfs een korte blootstelling al gezondheidsproblemen veroorzaken.
Vooral in industriële steden in Afrika en Azië wordt de luchtkwaliteitsnorm vaak zeer sterk overschreden. Bekijk wat de actuele AQI-waarde op uw bestemming is.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.