Geen ontvangst? Geen probleem.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.
Mpox, eerder bekend als monkeypox, wordt veroorzaakt door een virus (monkeypoxvirus, genus orthopoxvirus). Het is een variant van het virus dat de ”gewone” pokken veroorzaakte. Er zijn twee varianten: de Centraal-Afrikaanse of clade I en de West-Afrikaanse of clade II.
De volgende symptomen ontstaan ongeveer 5 tot 21 dagen na de infectie:
Dit wordt gevolgd door huidletsels: (rode) vlekjes, pukkeltjes, blaasjes of etterbulten, die vervolgens korstjes geven alvorens ze genezen. Deze huidletsels kunnen overal op het lichaam verspreid zijn.
Er zijn voorlopig geen goedgekeurde behandelingen maar meestal geneest de ziekte spontaan en zonder restletsels na enkele weken.
Mpox kan je krijgen door:
contact met lichaamsvochten, zoals wondvocht
contact met slijmvliezen, speekseldruppels, seks
besmette oppervlakten of linnen (zoals beddengoed of handdoeken)
Het risico is laag voor de meeste reizigers.
De meeste gevallen van apenpokken zijn vastgesteld in bosrijke gebieden in Centraal- en West- Afrika, namelijk in de Democratische Republiek Congo en Nigeria. In 2022 was er een eerste grote uitbraak met clade II in Europa en andere delen van de wereld. Sinds mid 2024 is er een uitbraak met clade I vanuit grote steden in DR Congo zoals Goma en Kinshasa die uitbreidt naar omliggende landen zoals Burundi, Rwanda, Kenia en Oeganda.
Bij klachten of een risico contact is medisch advies nodig.
Download onze gratis app en raadpleeg ook offline al je reisinformatie.